Sodankylän Arktinen ilmailu- ja tutkimuskeskus kehittämisympäristö

Sodankylän Arktinen ilmailu- ja tutkimuskeskus kehittämisympäristö

Lataa PDF

Lentokentän alue tarjoaa poikkeuksellisen monipuolisen tutkimus- ja testausympäristön. Kunnan tavoitteena on elinkeinoelämän monipuolistaminen ja työpaikkojen luominen.

Sodankylä tavoittelee muun muassa kansainvälisten yritysten ja tutkimuslaitosten kiinnostusta lentokentän alueella toimivalle arktiselle kehittämisympäristölle.

”Tavoitteena on Sodankylän elinkeinorakenteen monipuolistaminen ja työpaikkojen luominen alueelle, sanoo hanketta vetävä projektipäällikkö Heikki Heinonen Sodankylän kunnasta. Hänen mukaansa alueen itäosaan on toteutettu mittava investointi. ”Asiakas haluaa toimia luottamuksellisesti, mutta kyse on merkittävästä kansainvälisestä toimijasta”, Heinonen sanoo.

Alueen länsiosaan sijoittuvassa Ilmatieteen laitoksen arktisen tutkimuksen ainutlaatuisessa Sod5G-testausympäristössä yhdistyvät 5G-verkko, älykkäät tiesääpalvelut ja talvitestaus.

”Kyseessä on monipuolinen kombinaatio, jollaista ei löydy mistään muualta”, sanoo Ilmatieteen laitoksen arktisen tutkimuksen yksikön vanhempi tutkija Timo Sukuvaara. Hän uskoo, että testausympäristö kiinnostaa muun muassa kansainvälisiä autonvalmistajia. ”Tavoitteena on ajoneuvotiedon hyödyntäminen sääpalveluina suoraan ajoneuvoihin tarjottuna.”

Sukuvaaran mukaan lentokentän testiradalla on tarkoitus testata älykkäitä tiesääpalveluja autojen itsensä keräämästä tiedosta. Autojen keräämät tiedot analysoidaan tiesääasemilla ja toimitetaan takaisin autoille. Lentokentän alueella tutkitaan lisäksi, onko satelliittien keräämää tietoa mahdollista tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi routavaurioiden paikantamiseen.

Sodankylän Arktisen testausympäristön kehittämishanke (DATES) koordinoi alueen kehittämistä. ”Ilmatieteen laitoksen tutkimushankkeet lentokentän alueella ovat mahdollisia nimenomaan Sodankylän DATES-hankkeessa tehdyn työn pohjalta” sanoo vanhempi tutkija Timo Sukuvaara.

Loppuvuodesta 2016 käynnistyy Ilmatieteenlaitoksen Lapin ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen (LIT) koordinoima tutkimushanke Älykkäät arktiset rekat. Tutkimushanke toteutetaan VT4:llä (Kemi- Sodankylä- Kevitsan kaivos välillä) Baltic Bulk yhtiön rekoissa, joista osaan sijoitetaan tutkimuslaitteistoja.

Sodankylän kunta järjesti tiistaina 20. syyskuuta kaikille kiinnostuneille avoimen yleisötilaisuuden lentokentän alueen kehittämisestä. Tilaisuudessa esiteltiin kuntalaisille ja muille asiasta kiinnostuneille alueen suunnitelmia.

”Toivomme tietysti, että hanke herättää kiinnostusta nyt, kun suunnitteluvaiheesta on päästy toteutukseen ja tutkimushankkeita on käynnistynyt”, Heinonen sanoo.

Lisätietoja antavat:

Projektipäällikkö Heikki Heinonen / Sodankylän arktisen testausympäristön kehittäminen (DATES)
p. 040 719 2820

Vanhempi tutkija Timo Sukuvaara / Ilmatieteen laitoksen arktisen tutkimuksen yksikkö
p. 040 529 4977

Sodankylän arktisen testausympäristön kehittämishanke (DATES) on Sodankylän arktisen testaus- ja palvelutoiminnan kehittämisohjelman ensimmäinen osahanke, joka hyödyntää pohjoisia olosuhteita elinkeinorakenteen monipuolistamiseksi.

Sodankylän Arktinen ilmailu- ja tutkimuskeskus kehittämisympäristössä lentokentän alueella kehitetään ympärivuotista arktista testaus-, olosuhde- ja tutkimusyhteistyötä ja -toimintaa.